Vad kostar en leverantör?

”Inga problem det fixar vi!” säger representanten för bolaget med ett starkt varumärke! Köparen (som är en huvudleverantör till fastighetsägaren) tänker ” de har varit med länge, vad kan bli problem?”.

Det säljande bolaget ger sig in i en marknad som är väldigt lik sin huvudsakliga syssla, men inte riktigt samma. Det är tekniska aspekter som skiljer och som gör avgörande skillnader.

När köparen ber Film-it.se om hjälp så kommer vi in i ett läge där representanterna för de olika bolagen skrikit åt varandra och slängt telefonen i örat flera gånger.

Produkten är Splitterskyddsfilm med montering. Glasen som de skulle monteras på togs ned från fastigheten och filmen monterades i ett närliggande garage. Företaget med det starka varumärket skickade ut sina montörer som har viss erfarenhet och utbildning på montering av lite olika produkter. Efter ett tag visar det sig att montörerna repar glasen och att mycket smuts finns bakom filmen. Köparen vill då att säljaren ska ta sitt ansvar. Säljaren tillkallar det multinationella företaget som tillverkat Splitterskyddsfilm för att utreda vad som hänt. De svarar att om man följer deras instruktioner så kan inte detta hända, om det inte är fel på glaset, vilket blir deras försvar, det är fel på glaset!

Köparen som tror sig ha köpt kompetens med en fysisk produkt står mot två starka företag som hävdar att de har felaktigt glas. Köparen har stor kunskap om glas och vet att det inte är något underligt med glaset. Det kan nog bli ett rättsligt efterspel!

Vi konstaterar ganska snabbt att de första montörerna har haft för lite belysning för detta montage, vilket skulle fungera med deras vanliga syssla. Sedan är det några andra detaljer som gör att de repar glasen vilket de inte ser pga. bristen på belysning, därför är flera de totalt 2000 glasen skadade.

Fönsterfilm är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förbättra en byggnad. En annan fastighetsägare moderniserade en byggnad för 300 miljoner SEK. Fönsterfilm behövde han till byggnaden för att kunna göra den miljöklassad. Han väljer den billigaste montören som har ett företag med flera konkurser bakom sig. Resultatet blir inte bra, i nästan alla väderstreck ser byggnaden ut som det är ett alvarligt fel på glasen.

Frågor man kan ställa sig är: Huvudentreprenörens relation med fastighetsägaren, vad är den värderad till? I det andra fallet, vem vill hyra i ett hus som det ser ut att vara fel på? Kostnader var inte ens 1 % av den totala ombyggnadsbudgeten men det är 100 % av intrycket för alla som kommer dit! Vad kostar en leverantör?